Współcześnie alergie typu pokarmowego pojawiają się częściej niż w latach ubiegłych. Dobrze chociaż, że rozpoznawanie tego typu alergii także stoi na bardziej rozwiniętym poziomie. Przy nietolerancji na gluten do podstawowych symptomów, które mogą wzbudzić niepokój można zaliczyć: dolegliwości bólowe jamy brzusznej, brak łaknienia, często występujące biegunki, wymioty, a nawet zapalenie w jamie ustnej czy migreny.
uczulenie na gluten
Wskutek uczulenia na gluten może występować też niedokrwistość spowodowana niedostatecznym poziomem żelaza we krwi, a także zaburzenia dotyczące krzepliwości. Rzecz jasna nie ma potrzeby, aby czekać na pojawienie się wymienionych symptomów. Mamy przecież możliwość zrobienia odpowiedniego testu. W oparciu wynik konieczne mogą się stać zmiany sposobu odżywiania, a co z tym związane – również sposobu życia na co dzień. Z naszego jadłospisu musimy wyeliminować znaczną ilość rodzajów żywności. Na cenzurowanym są w szczególności: pokarmy mające w składzie ziarna takich zbóż, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko pieczywo, ale również różnego rodzaju napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Jednostki uczulone na gluten muszą pamiętać też o dokładnym studiowaniu listy składników produktów przetworzonych. Konieczne jest też unikanie jedzenia takich potraw, co do których nie mamy informacji w zakresie składu. Tak w przypadku żywności, jak i leków. Różnego rodzaju stabilizatory prawie na pewno zawierają gluten. Nie warto się jednak martwić na zapas. Bezglutenowe pokarmy są aktualnie łatwo osiągalne, nie tylko w miejscach z tzw. zdrową żywnością, ale również w większych sklepach. Prócz tego sporo sklepów z pieczywem sprzedaje bezglutenowe rodzaje pieczywa. W jadłospisie korzystnie uwzględnić jak największe ilości produktów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w naturalnej formie. Dietę uczulonego na gluten także można ułożyć w zróżnicowanej formie. Nie jest konieczne nawet unikanie słodkich frykasów. Egzystencja uczulonego na gluten pacjenta w aspekcie codziennym po prostu wymaga większej uwagi w wyborze żywności oraz substancji leczniczych.