informacje porady zdrowie
Zioła i produkty z nich konstruowane są częstym lekarstwem wykorzystywanym nawet dziś. Terapeutyczne i smakowe cechy roślin były uniwersalnie użytkowane już przez zamierzchłych Greków i Rzymian. Wiadomo, że już wtenczas rośliny stosowano w zamiarach leczniczych i wykorzystywano jako dodatek do dań, znakomicie poprawiający ich odczucie smakowe. Mamy prawo założyć, że już nasi archaiczni przodkowie znali oraz często stosowali rośliny, które ubogacały smak pieczonego. Przypadkowo dostrzegał też ich uzdrawiające właściwości – jedne miały właściwości przeczyszczające, wywoływały potliwość, rozgrzewały, inne skutecznie tamowały krwotoki, pomniejszały ból, przyśpieszały zabliźnianie się ran, a co poniektóre działały jak trucizna. Uzyskaną przez tysiące lat wiedzę pierwotni ludzie przekazywali następnym generacjom, które w świadomie sposób wykorzystywali z właściwości ziół. Chwilowo zioła są stosowane w kuchni, jako lekarstwa, oraz dla celów duchowych. Spotyka się też maści dla aktywnych – nadzwyczaj skuteczne oraz pomagające stawom. Rośliny obejmują fitochemiczne związki, jakie mają wpływ na organizm człowieczy. Jedzone w małych ilościach ubogacają przeżycia smakowe, jednakowoż w pokaźniejszych ilościach są toksyczne. Na przykład, niektóre rodzaje ekstraktów ziołowych, takich jak wyciąg z dziurawca może być wykorzystywany w celach lekarskich, w leczeniu depresji oraz łagodzeniu stresu. Niemniej jednak znaczące ilości tego zioła może wywoływać reakcje alergiczne, wobec tego należy je stosować z ostrożnością.