portal spa salony
Nie wszyscy jednak wiedzą, czym tak naprawdę jest gluten? To szczególna kompozycja białek roślinnych, którą na ogół możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Ewidentnie gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się też podstawowym czynnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, jakie sprzyjają nam do pieczenia oraz przygotowania innych potraw. To przykre, wada ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się także przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie akceptują tych białek oraz zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy powinni spożywać produkty, które nie obejmują związków glutenu. Takie osoby powinny unikać stereotypowego pieczywa a również wszystkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Sporo dań tworzonych jest na bazie mąki, w następstwie tego nietolerancja glutenu powoduje liczne trudności. Na szczęście na to także odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która gruntownie wyklucza z jadłospisu towary zawierające gluten. Najczęściej pieczywo zastępowane jest innymi produktami, jakie nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – jesteśmy w stanie rozpocząć nowy, zdrowy etap żywienia. Wypada jednak pamiętać, że gluten ma okazję być wszędzie, co powinno wzmóc w nas wiarygodną przezorność przed jedzeniem produktów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeżeli tolerujemy te białka – cieszmy się całością smaku!