wpisy katalog alpha
Nie wszyscy jednakże zdają sobie sprawę z tego, czym tak w rzeczy samej jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, jaką na ogół jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Niewątpliwie gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się też fundamentalnym składnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, które sprzyjają nam do pieczenia i przygotowywania innych potraw. To smutne, kalectwo ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się także przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie tolerują tych białek i namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy powinni spożywać towary, jakie nie obejmują związków glutenu. Takie osoby powinny unikać przeciętnego pieczywa a również wszelkiego typu wypieków, w tym ciast. Sporo dań tworzonych jest na bazie mąki, skutkiem tego nietolerancja glutenu powoduje liczne kłopoty. Na szczęście na to również odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która absolutnie wyklucza z jadłospisu towary zawierające gluten. Zwykle pieczywo zastępowane jest innymi artykułami, które nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – jesteśmy w stanie rozpocząć nowatorski, zdrowy etap żywienia. Należy niemniej jednak pamiętać, że gluten może być wszędzie, co powinno wzmóc w nas wiarygodną przezorność przed jedzeniem towarów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeśli tolerujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!